domingo, 22 de junio de 2014

Realitat Augmentada

Última parada d'aquest llarg viatge! Fem escala a la meravellosa parada de la Realitat Augmentada. La veritat és que sempre havia volgut conèixer més de la realitat augmentada, sempre ho he trobat fascinant, i gràcies a en Pere i l'assignatura DCAMI he pogut començar a endinsar-me en aquest món.

Dins d'aquesta escala hi trobem dos reptes, el primer d'SketchUp i Aumentaty, i el segon de realitat augmentada al web.

Comencem pel començament, amb el primer repte. El primer programa emprat és l'SketchUp, que ens serveix per elaborar els nostres models en 3D d'una manera relativament senzilla, doncs és fàcil d'entendre, però tot i així requereix força temps per a fer un model ben elaborat. Aquí teniu el que vaig fer per l'assignatura:


Llavors ja entra en joc l'Aumentaty, en la que podem carregar els nostres models 3D, emparellar-los amb el marcador que vulguem, i llavors ja només queda posar la càmera web, mostrar el marcador i veure el nostre model! Així de senzill, i sempre m'havia preguntat com podia ser! Mireu el meu model des de l'Aumentaty:


Bé, el primer dels reptes està assolit, ara entrem al segon. Per a aquest el funcionament és similar, però aquest cop també crearem el nostre marcador personalitzat, i el farem accessible des del web.

Primer de tot fem el nostre model, que en aquesta ocasió, en comptes de ser un model 3D és una imatge en format .png, amb transparències, per tal de poder interactuar una mica amb ell. Un cop tenim la imatge feta, la passem per l'SketchUp per fer-la un model vàlid de RA, que el nombrarem "model".

Quan tenim això fet, toca crear el nostre propi marcador, i per fer-ho utilitzarem el programa BuildAR. Quan el tinguem fet l'hem de nomenar marcador, i la seva extensió ha de ser .pat, en cas que sigui .patt, cal que eliminem una de les dues "t".

Quan ja tenim tots els arxius preparats, toca descarregar una carpeta anomenada "RA", que ens la podem descarregar des del web de'n Pere Cornellà, tot i així us deixo aquí l'enllaç directe de la carpeta.

Quan ja tenim la carpeta, descomprimim l’arxiu RA.rar, posem l’arxiu marcador.pat a la carpeta marcador, posem l’arxiu model.dae i, si escau, la capeta de textures, a la carpeta model.

Llavors ja tindrem el nostre model 3D enllestit per penjar al web, i ho podem fer penjant la carpeta RA a la carpeta pública del Dropbox, i donant l'enllaç públic de l'arxiu "index.html".

Aquí us deixo el meu marcador personalitzat i el meu enllaç per si ho voleu veure.. us aviso que és un model força "freak", però va enganxar que la senyora (no sé si està ben dit això) Conchita Wurst va guanyar el concurs "Eurovision" i com les barbes es van posar de moda, vaig decidir de posar una barba a tothom qui volgués amb el "conchitatitzador".. Mireu-ho vosaltres mateixos:

El marcador:


La imatge del "Conchitatitzador":


L'enllaç al web.

Gaudiu la vostra barba!

MIT APPInventor

Tercera escala en el nostre viatge, i aquesta és de les grans! Ens parem a fer aplicacions per a telèfons amb sistema operatiu android!

L'aplicació també és de l'Institut Tecnològic de Massachusetts, i té una estètica similar a la del programa Scratch. L'estructura és molt semblant a la de l'Scratch, amb blocs i accions que pot realitzar la nostra aplicació.



L'única diferència amb l'Scratch és que també hi trobem els accessoris del telèfon, com ara la càmera, el micròfon, el sensor de moviment, i d'altres que puguem fer servir.



Un cop hem decidit les accions i el que farà la nostra aplicació, només farà falta crear l'arxiu .apk per descarregar-la, o també podem habilitar un codi QR durant dues hores.

La meva experiència amb l'aplicació ha sigut agradable, tot i que al només estar en anglès resulta una mica difícil pel vocabulari complex. Tot i així, es pot fer servir de manera fàcil i es poden fer aplicacions bastant elaborades.

Aquí us deixo un codi QR, que no és el mateix que ofereix l'aplicació, sinó que està creat amb l'aplicació unitag, i enllaçat amb l'arxiu .apk penjat a la carpeta pública del Dropbox. Us enllaça amb la meva aplicació, un petit reproductor de música de dues cançons del gran Bob Marley, feel free to download it. Peace and love.


Scratch

El segon gran repte del nostre viatge ha sigut l'eina Scratch. No, no és una esgarrapada, però és igual de fàcil d'utilitzar-la que de fer-ne una!

L'Scratch és una aplicació creada pel MIT, Massachusetts Institute of Technology, que ens serveix per programar aplicacions, jocs, i tot el que se'ns passi pel cap de forma senzilla i intuïtiva.

Personalment he de dir que l'aplicació em va enganxar, la vaig trobar divertida d'utilitzar, i vaig decidir fer un joc bastant elaborat, basat en els jocs de plataforma de 8 bits, amb un toc educatiu al final, amb les multiplicacions. Vaig quedar molt satisfet del joc, i l'eina la vaig trobar excepcional! Si voleu jugar al meu joc, feu clic al Repte de les Multiplicacions.

Explicaré una mica el funcionament del programa, sense entrar en gaires detalls, ja que utilitzant-lo una mica és fàcil entendre'l.

Tenim sempre la pantalla en la que veiem el que estem creant, on hi podem situar els personatges i objectes que vulguem. A sota hi trobem els personatges i escenaris que fem servir en el nostre projecte.


Llavors entrem en l'apartat dels blocs, on hi trobem nombroses opcions dins de cada bloc, que són les opcions i accions que tenim que poden fer els nostres personatges, objectes o escenaris. Hi trobem els següents blocs:


Ara ja només queda combinar els blocs i accions que vulguem a la pantalla de la dreta, aconseguit quadrar totes les accions que volem que facin els nostres personatges.


Un cop tenim tot fet i organitzat, només cal que mirem que tot funcioni correctament, el publiquem i a gaudir de les nostres creacions!

sábado, 21 de junio de 2014

JClic

El primer dels reptes més significatius ha sigut crear un paquet d'activitats amb el JClic. Però exactament, què és el JClic?

El JClic és una eina interessant per crear activitats pels nens i nenes, amb un grau d'interactivitat mig. Amb l'eina gratuita JClic Author tu mateix pots crear els paquets d'activitats, amb els continguts que es vulguin treballar i amb les diferents opcions.


Dins del programa hi trobem quatre menús principals:

El primer és el del projecte, on hi trobem tota la informació sobre el projecte que creem i quines són les seves característiques.


El segon és la mediateca, on hi trobem tots els arxius multimèdia utilitzats a les diferents activitats que dissenyem.


El tercer menú és el de les activitats, on podem dissenyar les nostres activitats. Aquí és on podem modificar tots els aspectes que creiem necessaris, com ara el fons, el tipus de lletres, els continguts que apareixen, quins missatges ens ha de donar, quins sons ha de reproduir, quines imatges apareixen i quan apareixen, i tot el que estigui relacionat amb les activitats.


I per últim, però no menys important, trobem el menú de les seqüències, en el que podem escollir l'ordre de les nostres activitats, per tal que estiguin en l'ordre adient.


Resulta un programa molt intuïtiu i senzill d'utilitzar, però requereix temps per pensar i fer les activitats. Com ja he dit, qualsevol en pot fer ús, el podeu descarregar clicant aquí, i explorant totes les opcions que ofereix.
Si voleu, podeu accedir i fer ús del meu JClic sobre la ciutat de Banyoles fent clic aquí.

Phonopaper

Aquesta és una interessant aplicació, que tot i que es pot descarregar encara està una mica verda.


Es tracta de Phonopaper, una aplicació que et permet imprimir les gravacions que facis amb el teu smartphone o tablet per llavors reproduir-les mitjançant l'aplicació.


L'aplicació encara no funciona del tot bé, però si es va desenvolupant i evolucionant de segur que podrà ser una eina útil per a l'escola en les assignatures de música!

Podeu descarregar-les tant per Android com per iOS.

     


Wix

Wix és una interessant aplicació per a la creació de pàgines web.
La interfície molt intuïtiva i fàcil d’utilitzar. Ens podem registrar gratuïtament creant el nostre usuari a partir del nostre e-mail. Si ho preferim, també podem accedir a un compte de pagament (aquesta ens  permet més opcions).
Podem personalitzar el format, inserir textos, imatges, videos, Google Maps, Google Calendar, Dropbox… Tot allò que ens pugui interessar.
Ens pot servir per a crear les pàgines web de l’escola.
Penso que és important que cada escola tingui la seva pàgina web i, malauradament, la majoria que en tenen presenten una interfície pobre i poc atractiva. tenir una pàgina web estructurada, interactiva i agradable a la vista ens pot ajudar a millorar la imatge de l’escola. A més a més, serà molt més útil i es podran realitzar activitats TIC online.

image

Factoría del Tutor

Factoría del Tutor, és una aplicació molt recomanable per a docents, per les diverses opcions que ens ofereix.
image
Pàgina web que ofereix als mestres registrats diverses eines i serveis:
image
Ens pot ajudar a crear les nostres Programacions i Unitats Didàctiques, ens ofereix formació, etc. 
A la opció “Herramienta de Autor" podem crear quaderns al nostre gust ambactivitats de totes les àrees i fins i tot podem inserir vídeos, audio, animacions i realitat augmentada.
image
Una bona opció es utilitzar les activitats predissenyades, tot i que són en Espanyol.
image
És un bon recurs a tenir en compte! Accediu-hi fent un clic!

sábado, 24 de mayo de 2014

Weeras

L'aplicació de la setmana que toca avui és Weeras;
És una plataforma multieditorial amb continguts digitals que permet treballar amb comunitats educatives, compartir informació, experiències i recursos i fer activitats.
Dins d'aquesta aplicació podem trobar apartats com el correu, l'agenda (per gestionar esdeveniments i les diferents tasques a realitzar), la comunitat (compartir informació, notícies, ...)
Permet un seguiment acadèmic de cada alumne, ja que els resultats de les activitats que es realitzen s'envien directament a la mestra.
L'aplicació que presentem és el Weeras bàsic, però també existeix la versió PREMIUM que és més complexa, ofereix més possibilitats com contactar amb les famílies, controlar l'assistència, crear paquets d'activitats, entre d'altres.
Cal remarcar que és necessari que el centre tingui un compte Weeras perquè l'alumne pugui ser usuari.

Bitesize

I aquí tenim una altra de les aplicacions de la setmana, el Bitesize;
L'aplicació és útil per l'escola perquè ens permet treballar diferents matèries en anglès.
Cal destacar que és una aplicació que ofereix la BBC. Cada una de les activitats està molt ben organitzada i ofereix un vídeo de presentació, l'activitat, una informació teòrica i un qüestionari. D'aquesta manera els alumnes treballen la comprensió oral i escrita en anglès, i a la vegada continguts d'altres matèries com són: les matemàtiques, les ciències i l'anglès.


My Documenta

Més aplicacions de la setmana, aquest cop tenim el conegut My Documenta;

És una eina molt útil en qualsevol context educatiu, és una aplicació completament gratuita i només cal registrar-se i començar a crear.


A My Documenta podràs fer una plantilla completament modificable, on podràs reunir imatges, sons, vídeos i text en un mateix document. 
Amb aquest programa podràs: 
-  Programar una Unitat didàctica.
-  Repassar un tema del llibre desglossat en diferents apartats
-  Treballar 1 autor.
-  Repassar conceptes de cara a un examen.
-  Com a presentació powerpoint.
- Com a l'e-portfoli que creix amb l'estudiant i l'acompanya durant la seva vida educativa. Treball diari dels alumnes de tots els nivells i àrees.
-  Treballs en col·laboració entre alumnes, professors, escoles i universitats.

Befunky

Una aplicació de la setmana més, el Befunky;

Es tracta d’una aplicació molt funcional i senzilla d’utilitzar, en la qual no cal registrar-se. És un editor en línia d'imatges, amb múltiples opcions i eines d'edició.

És un recurs útil per a tots els públics, però a nivell didàctic és una bona eina per desenvolupar la creativitat dels alumnes, ensenyant-los a editar imatges que podran utilitzar en treballs, blocs, presentacions o bé compartir-les a les xarxes socials.



Feu-hi una ullada, i editeu imatges si voleu!

sábado, 5 de abril de 2014

Fun4theBrain

Segon plat, recent sortit del forn de les aplicacions de la setmana, el Fun4theBrain;
Aquesta pàgina web és gratuïta i la podem trobar a la xarxa.
La llengua en la que està creada és l'anglès i es treballen diferents continguts a través del joc. Així doncs té un grau d'interactivitat elevat. Va adreçat per a nens i nenes de tots els cursos, tant d'educació infantil com de primària.
A l'escola es pot utilitzar per treballar les matemàtiques (suma, resta, multiplicació, divisió, factors comuns, fraccions), les ciències (tot hi que només hi ha un joc) i la llengua anglesa. A més a més, disposa de diferents fitxes per avaluar els continguts apresos.
Finalment, també hi ha jocs que no són específics de cap àrea, simplement serveixen perquè els infants s'ho passin bé. No obstant, nosaltres els podem utilitzar per practicar l'anglès.


Storybird

Una altra setmana amb ració doble d'aplicacions! Aquí teniu el primer plat, l'Storybird;
Aquesta aplicació té l'objectiu de crear, llegir i compartir contes digitals i visuals a través de la xarxa social o entre un grup intern (grup classe).
La pàgina és amb anglès i per poder treballar-hi t'has de registrar; són històries curtes,inspirades en l'art que pots crear i té el seu propi blog i twitter. Com a proposta educativa és útil per potenciar la imaginació, la llengua, l'escriptura, el raonament i interactivitat.


sábado, 29 de marzo de 2014

Bones notes

Segona aplicació d'aquesta setmana, la plataforma "Bones notes";
és una plataforma educativa creada al 2009 per diferents professors d'escoles públiques i privades. 
Aquesta plataforma es caracteritza perquè permet als estudiants fer exercicis de totes les matèries i també hi ha tots els nivells (primària, ESO i batxillerat). Hi trobem un apartat que permet que els alumnes parlin entre ells i resolguin dubtes. 
Les activitats que hi ha estàn corregides al moment. 
Al mestre li permet veure els resultats dels seus alumnes, les millores i els errors que cometen. 
Però, aquesta plataforma només la poden utilitzar els centres educatius que estiguin inscrits en elles, ja que és pagant.


Zygote Body

Tornem a tenir dues aplicacions de la setmana! Això és un no parar! Mireu la primera, Zygote Body;
És una aplicació que permet veure el cos humà des de dins( sistema circulatori, nerviós, esquelet...). Es poden veure les diferents capes del cos en conjunt o per separat per analitzar-les millor.
És una bona aplicació per treballar el cos humà amb més profunditat, ja que moltes vegades a l'escola es treballa molt superficialment. I pensem que es pot treballar des de molts cicles ja que depenent del que es vulgui treballar es pot fer amb més o menys detall.

sábado, 22 de marzo de 2014

Flipsnackedu

I aquí tenim la segona aplicació de la setmana, Flipsnackedu;
Aquest programa serveix per crear llibres digitals. També permet que tant el mestre com els alumnes puguin intercanviar i descarregar diversos documents, tant en format PDF com en llibre digital.
Tanmateix, pots crear diferents grups, en els quals es poden dividir els alumnes i afegir els llibres corresponents a cada un dels grups. També pots assignar un llibre únicament a un alumne.
Sempre tenint en compte que el professor disposa de 1 GB per pujar documents i els alumnes de 500MB, tot i ser la versió gratuïta.

Retomates

Aquesta setmana ens tornem a trobar amb dues aplicacions de la setmana, aquí us deixo la primera, Retomates:
Es tracta d'una pàgina web dedicada a les matemàtiques, com ja haureu imaginat. Principalment està adreçada al cicle superior de primària, a l'ESO i també té alguna coseta pel Batxillerat. Pel que fa als cicles inicial i mitjà de primària podem trobar també alguna activitat, però no gaires.
Està pensada per ser treballada a l'escola, amb opcions pel professorat molt interessants com la creació de grups amb els seus alumnes o la possibilitat de generar examens amb les solucions incloses (en una altra pàgina, obviament), però també és interessant per les famílies que vulguin treballar/practicar/repassar a casa amb els seus fills de forma independent.
Al web hi trobem molta varietat de jocs matemàtics i problemes per repassar nombres sencers, naturals, fraccions, ordenació de nombres, descompossar nombres, xifres i lletres... i una opció que pot ser molt motivadora: la possibilitat de crear reptes amb els companys de grup.


Podeu visitar-la des d'aquí.

sábado, 15 de marzo de 2014

e-Boletarie

Avui parlarem d'un "e-Boletaire", que és l'aplicació d'aquesta setmana.
Està adreçada al cicle inicial i es pot utilitzar per l'assignatura de coneixement del Medi natural, social i cultural. Serveix per treballar els bolets: la seva reproducció, on creixen, què necessiten per viure, les seves característiques...
Trobem que té un bon grau d'interactivitat, i els més petits es divertiran aprenent. L'activitat s'acaba quan l'usuari ha aconseguit posar al cistell tots els bolets.

sábado, 8 de marzo de 2014

Toondoo

Aquí teniu la segona de les aplicacions de la setmana!

Com bé diu el seu títol es tracta d'una plana web (és necessari connexió a la xarxa) que permet crear, editar i compartir diferents còmics creats pels diferents usuaris enregistrats. És una aplicació totalment gratuïta en la gran majoria de continguts que ofereix.
Té un grau d'interactivitat mig, però és molt divertit i permet utilitzar múltiples funcions i recursos per crear el teu propi còmic.
Molt fàcil d'utilitzar i una interfície a l'abast de tothom, fins i tot dels més petits!

Mapes Flash Interactius

Aquesta setmana hi ha dues aplicacions! Aquesta n'és una:
Aquesta aplicació es titula Mapes Flash Interactius i ofereix diferents jocs didàctics per treballar la geografia a l'aula d'una forma més dinàmica i interactiva. 
El programa està compost d'una gran varietat de jocs ordenats en funció del grau de dificultat i hi podem trobar des de rius, relleus, costes, províncies, comunitats, capitals,... d'arreu del món.
És un recurs molt útil per a deixar de banda les formes tradicionals d'ensenyar la geografia i començar a utilitzar mètodes que motivin als alumnes en aquest aprenentatge.
En general, és una aplicació molt complerta amb un alt grau d'interactivitat, però l'únic inconvenient que hi he és que si canviem l'idioma de l'aplicació al català només ens deixa treballar la geografia de Catalunya i Espanya i no la de tot el món.